Επιστροφή στην άσκηση μετά από Covid-19

Published: July 30, 2022, 4:32 p.m. Read: 5 min

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στις αθλητικές μας δραστηριότητες και στις προπονήσεις, μετά από νόσηση από Covid-19.
Αρχικά να πούμε ότι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσησης είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Γνωρίζουμε όμως ότι ο ιός μπορεί να δημιουργήσει βλάβες σε όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφάλος, οι πνεύμονες και τα νεφρά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα, όπως δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, απώλεια αντοχής και εξάντληση.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022 βρέθηκε ότι το 1-4% των αθλητών εμφανίζει μυοκαρδίτιδα μετά από Covid-19. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονή στο μυοκάρδιο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μυοκαρδίου, αρρυθμίες ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι μία άκρως επικίνδυνη πάθηση, υπεύθυνη για τον αιφνίδιο θάνατο αθλητών όπου δεν είχε διαγνωσθεί.

Συμπτώματα όπως

  • Πυρετός και πόνος στην περιοχή του στήθους,
  • Κόπωση που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους,
  • Ταχυκαρδία, αρρυθμία και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας.

είναι αυτά που θα πρέπεις να μας θορυβήσουν και να μας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό μας.


Από ότι βλέπουμε γύρω μας, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και νεαρών αθλητών, θα μπορούσε να περάσει πιο βαρία τη νόσηση ή να έχει κάποια και μακροχρόνια επίπτωση. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στις προπονήσεις.

Κάποιοι λοιπόν,τα καταφέρνουν μια χαρά και επιστρέφουν στις προπονήσεις χωρίς να παρατηρούν αλλαγές, ενώ άλλοι διαπιστώνουν ότι η αθλητική τους απόδοση δεν είναι αυτή που ήταν.

"Για την πλειονότητα των αθλητών και των ενεργών ατόμων, η επιστροφή στην άσκηση και την προπόνηση θα πρέπει να είναι μια αργή διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιολόγηση μέσω εξετάσεων από τον γιατρό σας , καθώς και από συμβουλές ομαλής και σταδιακής επανένταξης από τον προπονητή σας. Έτσι μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι προχωράτε σωστά, χρησιμοποιείτε την άσκηση σε σωστές δόσεις, έτσι ώστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας και όχι να το ρίξετε κι άλλο."

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια επιστροφής στην άσκηση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

RETURN

Συνοψίζοντας,

  • Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν επιστρέψετε στις προπονήσεις. Πιθανόν να χρειαστούν κάποιες εξετάσεις για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να επιστρέψετε.
  • Μην βιάζεστε. "Ακούστε το σώμα σας" και μην πιέζετε τον εαυτό σας όπως τον πιέζατε πριν τον Covid.
  • Ανεβάστε σταδιακά την ένταση της προπόνησης. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε προπόνηση μην βιαστείτε να ανεβάσετε την ένταση της προπόνησης. Ξεκινήστε με προπονήσεις που δεν θα στρεσάρουν το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα.
  • Κατα την διάρκεια της προπόνησης αξιολογήστε δείκτες όπως οι καρδιακοί παλμοί σας, και συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, αρρυθμίες και πρόβλημα στην αναπνοή. Σε περπίπτωση που εμφανίσετε κάτι από τα παραπάνω σταματήστε και αναφέρετέ το στον γιατρό σας και τον προπονητή σας.
  • Να έχετε υπομονή. Μπορεί στην αρχή να νιώσετε ότι έχετε χάσει την φυσική σας κατάσταση (κάτι που είναι φυσιολογικό ) και να απογοητευτείτε. Η επιστροφή στην προ-Covid φυσική κατάσταση απαιτεί υπομονή και πειθαρχία.

Πηγές :

- Myocarditis in Athletes Recovering from COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. G Modica et al, Inter J Environ Res

Public Health 2022 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998516/

- Graduated return to play guidance following COVID-19 infection. N Elliott et Al, BJSM 2020 https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/54/19/1174.full.pdf