FOR MEMBERS
BOOK NOW
FOR MEMBERS
BOOK NOW
ROYAL CROSSFIT

Μένουμε σπίτι

Μένουμε σπίτι

 #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Δυστυχώς η κατάσταση για όλους μας αυτές τις μέρες με τον Κορονοϊό δεν είναι και η καλύτερη που θα μπορούσε. Θα πρέπει να μείνουμε σπίτι μας για να προστατευτούμε, αλλά και για να προστατεύσουμε άλλους ανθρώπους. Είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε σαν κοινότητα και όχι μόνο τον εαυτό μας. Community, κάτι γνωστό σε όλους εμάς που κάνουμε CrossFit.

Από την πλευρά μας σαν Royal CrossFit, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πως θα κρατήσετε την φυσική σας κατάσταση τις μέρες που θα είστε σπίτι αλλά και πως θα νιώσετε καλύτερα μέσα σε όλον αυτό τον πανικό. Εκτός από αυτά, σας προτείνουμε να αποκτήσετε κάποιες συνήθεις, που  θα ήταν καλό να τις κρατήσετε και μετά την καραντίνα. Οι συμβουλές αυτές  δεν θα διέφεραν αν δεν υπήρχαν τα μέτρα.  Η διαφορά είναι πως τώρα έχετε περισσότερο χρόνο να σκεφτείτε και να οργανώσετε κάποια πράγματα.

Το να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση δεν σημαίνει ότι το πετυχαίνω κάνοντας μόνο άσκηση. (Η άσκηση είναι ένας από τους παράγοντες της φυσικής κατάστασης). Σημαίνει  ότι υιοθετώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώνομαι . Σημαίνει ότι κάποια πράγματα μου γίνονται συνήθεια όπως πχ. η καλή διατροφή.

 Ας δούμε λοιπόν ποια πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε τις μέρες αυτές που θα είμαστε παραπάνω χρόνο στο σπίτι και να τα κρατήσουμε και μετά όσο μπορούμε :

  1. Βελτιώστε την διατροφή σας, τρώγοντας περισσότερα φυσικά τρόφιμα και λιγότερα επεξεργασμένα. Αντί να τρώτε έτοιμες και επεξεργασμένες τροφές όπως γλυκά, έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά διαλέξτε να τα αντικαταστήσετε με πιο φυσικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, αυγά, κρέας,ψάρι. 

 

  1. Πίνε αρκετό νερό. Πολλές φορές μέσα στο σπίτι ξεχνιόμαστε και πίνουμε ελάχιστο νερό. Προσπαθήστε να  κάνετε συνήθεια να έχετε ένα ποτήρι νερό πάντα δίπλα σας.

 

  1. Κοιμηθείτε όσο παραπάνω μπορείτε! Είναι ευκαιρία να κοιμηθείτε 8-9 ώρες καθημερινά. Ο ύπνος είναι κάτι που λείπει σε πολλούς, ειδικά όταν τα ωράρια της δουλειάς είναι τέτοια που δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όσο θα έπρεπε.  Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για σωστή αποκατάσταση σε εμάς που κάνουμε έντονη προπόνηση. Μην κάθεστε και ξενυχτάτε χωρίς λόγο βλέποντας τηλεόραση με τις ώρες ή κολλημένοι με το κινητό στο χέρι.Φροντίστε να πέφτετε για ύπνο νωρίτερα από ότι όταν δουλεύατε και να ξυπνάτε την ώρα που ξυπνάγατε. Μία ώρα πριν τον ύπνο αποφύγετε οθόνες κινητών, τηλεοράσεις κτλ. Διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε χαλαρό stretching. Είναι ευκαιρία να φτιάξετε το ρολόι αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας και να δείτε διαφορά στην απόδοση και στην ενέργειά σας.

  1. Αν έχετε ταράτσα ή μπαλκόνι βγείτε να σας δει ο Ήλιος για 20 λεπτά! Είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας και ο βοηθός στην παραγωγή βιταμίνης D από το σώμα μας.

  1. Φροντίστε την στάση του σώματός σας όσο κάθεστε σε καρέκλα ή σε καναπέ. Το να περάσετε 3-4 ώρες καθισμένοι σε κακή στάση σε έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση και μετά να σηκωθείτε να κάνετε άσκηση (ή το ανάποδο) είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στους μύες σας και στην στάση του σώματός σας.  Αποφύγετε το παρατεταμένο κάθισμα σε καρέκλα και την κακή στάση. Όσο κάθεστε να κάθεστε σωστά και να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά και να κάνετε μερικές διατάσεις.

 

 

 

  1. Ασκηθείτε μία ώρα την ημέρα. Δεν χρειάζονται υπερβολές σε αυτό το κομμάτι. Το ότι δεν πάω γυμναστήριο δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνω 300 squats και άλλα τόσα push-ups καθημερινά. Μία ώρα άσκηση αρκεί είτε αυτό είναι CrossFit στο σπίτι, είτε Pilates , είτε Yoga.

  1.  Αποβάλετε το στρες. Όλοι μας περνάμε πολύ δύσκολα. Σίγουρα κάποιοι πολύ πιο δύσκολα.  Ο βομβαρδισμός με άσχημα νέα από παντού είναι μεγάλος. Φροντίστε να μένετε ενήμεροι για την κατάσταση χωρίς να σας πιάνει πανικός και χωρίς να είστε όλη την ημέρα φορτωμένοι με στρες. Αν νιώσετε πιεσμένοι κάντε ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό και προσπαθήστε να χαλαρώσετε ή συζητείστε με κάποιον φίλο σας ή κάποιο δικό σας πρόσωπο για αυτό που σας απασχολεί.

  1. Διαβάστε! Είτε είναι βιβλίο για να χαλαρώσετε ,είτε είναι κάτι σχετικό με τη δουλειά σας το διάβασμα κάνει τον χρόνο να περνάει όμορφα και εποικοδομητικά!

  1. Κάντε δουλειές στο σπίτι.  Φτιάξτε την ντουλάπα με τα ρούχα σας, φτιάξτε την βιβλιοθήκη ή κάτι που θέλει επισκευή ή ότι άλλο έχετε στο μυαλό σας και το έχετε παραμελήσει τις μέρες που ήσασταν έξω.

  1. Κρατείστε τις κοινωνικές σας επαφές με τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω τηλεφώνου ή internet. Ίσως να είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο παραπάνω με τους γονείς μας ή με φίλους που έχουμε καιρό να τα πούμε.

Mην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα σε μία μέρα. Ξεκινείστε με μικρές αλλαγές, δείτε αν δουλεύουν πάνω σας και αν ναι κάντε τες συνήθεια,χτίζοντας με νέες σιγά σιγά πάνω σε αυτές.

 

 Κωνσταντίνος Παλληκάρης Certified CrossFit Trainer (CCFT)